August Høg Dedenroth er 19 år og har stammet hele sit liv. Han træner vejrtrækningen sammen med andre unge, der stammer. - Foto: Anja Berth

Sssssssstttttttaammmmmer du?

I en kælder under Hyltebjerggård mødes unge kvinder og mænd, der har det til fælles at de har stammet hele deres liv. Vi tog med til en træningsaften.

De har alle et bælte på, der sidder lige under brystet. Det ligner et pulsbælte af den type, som inkarnerede løbere har på for at holde styr på tid, puls og hastighed.

Men det er et støttebælte, der skal hjælpe med vejrtrækningen.

Det er nemlig udgangspunktet for at huske at holde pauser og trække vejret rigtigt, så stammen bliver mindre.

Ansigt mod ansigt sidder de fire unge sammen og følger den britisk talende dame på iPhonen, der messende guider de unge gennem vejtrækningsøvelserne.

Det er svært at holde masken, når journalisten render rundt og tager billeder, så jeg giver dem lidt fred og lader dem varme op alene.

»Vejrtrækningen er grundlæggende for at kunne arbejde med sin stamme,« fortæller en af de unge, Jonas Matzen. Han er 31 år og en slags leder af gruppen. Han arbejder som jurist og træner også nogle af de unge.

Jens har svært ved at fokusere, når journalisten tager billeder. Men han har haft en god uge og især kæresten har været en god støtte.

Jens har svært ved at fokusere, når journalisten tager billeder. Men han har haft en god uge og især kæresten har været en god støtte. – Foto: Anja Berth

Efter opvarmningen er det tid til at fortælle om hvordan det er gået siden sidst. På skift rejser deltagerne sig op og fortæller om hvordan det er gået.

August Høg Dedenroth er 19 år og går i 3. g på Københavns Mediegymnasium. Han fortæller, at det er gået lidt og ned. Sammen med Jonas Matzen har han trænet at gå rundt på strøget og spørge folk om vej. Især d´et i McDonalds volder problemer, så der var fokus på det, fortæller August og demonstrerer en klar fremgang i at udtale netop d.

For Jens på 19 år har det været en god uge. Han har også været med August og Jonas på Strøget, og så har hans kæreste været en rigtig god støtte og minder ham om at holde de vigtige pauser, når han taler.

Sia er 31 år og bor på Frederiksberg.

Sia er 31 år og bor på Frederiksberg. – Foto: Anja Berth

De har alle stammet siden de kunne tale, og de lever med det handicap, det her. Selvom de ikke betragter det som et handicap, men en udfordring.

»Det sværeste er at tale i telefon, når folk ikke kan se én,« siger Jonas Matzen, der arbejder som jurist.

Jonas Matzen er gruppens leder, når der skal trænes. Han arbejder til daglig som jurist og oplever at det er svært at tale i telefon, når man stammer.

Jonas Matzen er gruppens leder, når der skal trænes. Han arbejder til daglig som jurist og oplever at det er svært at tale i telefon, når man stammer. – Foto: Anja Berth

Han har tidligere oplevet at blive kasseret som kandidat til et job – ifølge ham selv fordi han stammede.

De fleste kan nikke gentagende til, at folk kan blive utålmodige når de stammer meget.

Men for dem alle gælder det, at når de er sammen med venner og familier og kærester kan de slappe af, og de stammer ikke så meget.

Så mange stammer

  • Nye undersøgelser viser, at næsten 8 procent af alle mennesker på et tidspunkt har stammet, og at mellem 0,5 og 1 procent af befolkningen stammer.

  • I Danmark er der cirka 40.000 mennesker, der stammer. Man regner med, at den ene halvdel er børn og unge mellem 0 og 18 år, og den anden halvdel er voksne.

I Vanløse samles stammere og taler

Læs mere om stammeholdet på kbhliv.dk/vanloese

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV
Michelle og Rasmus ved deres plantevæg.

Brug din krop i stedet for at forme den

Karsten Larsen blev genvalgt som formand for Nye Borgerlige Frederiksberg.

Nye Borgerlige har genvalgt formand