For Pernille Bøge var groove en øjenåbner, hun nu formidler videre til andre kvinder igennem danseforløb.
For Pernille Bøge var groove en øjenåbner, hun nu formidler videre til andre kvinder igennem danseforløb. - Foto: FOTO: Privat

Groove: Find din indre powerwoman

På Bogholder Alle 58 er der groove hver torsdag morgen og mandag aften. Groove er dans uden regler. Og dansen giver dig og styrke uden for dansegulvet.

Chili Djurhuus

Mere dans mere dig, det er navnet på Pernille Bøges facebookside, og det slogan er vist ikke er helt galt i byen. Forløsning af følelser

»Det at starte sin dag med at danse groove er en blid start på dagen, og du kan forhåbentligt tage nogle af de afstressende dybe vejrtrækninger ud i hverdagen,« siger Pernille Bøge der hver torsdag morgen og mandag aften har danseforløb for kvinder på Bogholder Allé 58.

Pernille er uddannet fra musikkonservatoriet. Da hun har altid haft en naturlig interesse for, hvad musikken kan og, hvad den kan bruges til uddannede hun sig til groove-facilitator for et år siden.

»Det at danse med mine hænder, som er de er et kunstværk. Det at mærke mine fødder, mit åndedræt, min krop og dens behov i igennem dansen, det at give slip og samtidig have en fest er fantastisk. Dryp for dryp giver man slip på et psykologisk plan,« siger Pernille Bøge.

»Musik giver mulighed for et frit og kreativt udtryk via leg og dans. Igennem dansen får du kontakt med dig selv, på en måde, du måske normalt ikke har. Dans kan derfor løsne op for mange følelser og spændinger,« forklarer Pernille Bøge.

Oppe i hovedet

»Mange er oppe i deres hoved, hvor de vurderer og overfortolker. Når du danser groove, stopper du langsomt med at vurdere dig selv og andre. Du har fokus på din krop, og hvad den har behov for. Du begynder at reagere på dine krops signaler, hvilket giver en større sanselighed,« fortæller Pernille Bøge til Vanløse Bladet.

Forskellige udtryk

Der findes mange forskellige typer af musik, og det er det Pernille bruger, når hun faciliterer groove.

»Groove er fri dans, hvor du bliver guidet i de samme trin, men udtrykker det på din egen måde,« fortæller Pernille Bøge. I samme åndedrag slår hun fast, at der altid mulighed for og rum til at trække sig tilbage, netop fordi der ingen forventninger eller vurderinger er til, hvad man skal gøre.

Sænk tempoet

»Mange behandler deres krop som en maskine. Den ene dag går efter den anden, uden at vi mærker, hvad den har brug for,« fortæller Pernille Bøge og forklarer, at mange helt glemmer at mærke efter, hvad det er de har brug for.

»Igennem dansen lærer vi at lukke ned for maskinen og op for vores krop.«

Hvordan det?

»Blandet andet ved at have fokus åndedræt, grounding og lade kroppen ‘tale‘ gennem frie det udtryk, « forklarer Pernille Bøge.

Et rum uden vurdering

»Vi bliver hele tiden vurderet, og vi vurderer andre. Jeg tror, det er vigtigt, at der skabes nogle rum, hvor man kan glip slip på vurderinger – og det rum findes i groove. Derfor er der hellere ingen spejle,« fortæller Pernille Bøge.

Det er Pernille Bøges erfaring, at de kvinder der deltager i hendes danseforløb langsomt bløder op, og kommer mere i kontakt med sig selv.

Respekt for grænser

I og med at det er det personlige og sanselige udtryk der kommer til udtryk i Pernille danseforløb, startes dansen altid i det ’mood’ man er i.

»En time kan starte med, at du stiller dig i rummet og slapper af med lukkede øjne.«Hvorfor lukkede øjne?

»For mange kan det være grænseoverskridende at se på andre og blive set på. Derfor hjælper det at lukke øjnene,« siger Pernille Bøge.

»Du finder ud af, hvad din krop egentlig har brug for, og at du ikke behøver at se ud på en bestemt måde. Det vigtige er at give slip, og have fokus på nærende bevægelser for din krop og dit sind,« pointerer Pernille Bøge. Tager det med videre

Der er rigtig meget styrke i at turde fylde et rum, og turde fylde det sammen med andre.

Pernille Bøge fortæller, at hun i starten havde svært ved at give slip. Men da det gik op for hende, at hendes krop gav efter for musikken, erfarede hun, at hver eneste bevægelse åbnede op for noget i hendes krop.

»Og vildest af alt; Jeg fandt ud af, at jeg kunne tage de erfaringer, jeg gjorde mig på dansegulvet med ud i livet.« Hvordan?

»At tage min plads eller holde fast på min krop og dens grænser. Igennem groove fik jeg en bevidsthed om de kompetencer, jeg altid har været i besiddelse, men som jeg ikke har udnyttet.,« siger Pernille Bøge.

Sensuelle powerkvinde

Igennem groove kommer du i kontakt med det bløde, feminine, sanselige og sensuelle.

»Der leges med mange forskellige karakterer og udtryk, så man finder også sin powerside/styrkeside, bad-ass-side og sit indre legebarn. Også er det skidesjovt,« griner Pernille Bøge.

For Pernille Bøge er det en gave at nyde sin krop, sin bløde energi og ikke mindst sine styrker på en helt anden måde. En gave hun nu giver videre i sine danseforløb.

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

Ørestad på tirsdag: Tosset med tegneserier

Det er kanalen ved Andebakkeøen i Frederiksberg Have, hvor vandet er ved at blive renset for slam.

Slotsgartner Lars Friis: »Kanalen i Frederiksberg Have er ved at gro til i slam«