Eleverne får bedre karakterer og ligger for første gang højere end landsgennemsnittet. Men det kniber med trivslen, og det skal der være fokus på, mener børne- og ungdomsborgmester Jesper Christensen (i midten).arkivfOTO: Dan Møller
Eleverne får bedre karakterer og ligger for første gang højere end landsgennemsnittet. Men det kniber med trivslen, og det skal der være fokus på, mener børne- og ungdomsborgmester Jesper Christensen (i midten).arkivfOTO: Dan Møller

Københavnske elever får bedre karakterer – men de tosprogede drenge halter bagud

Ny rapport viser, at afgangsprøverne fra københavnske folkeskoler ligger over landsgennemsnittet. Mens etnisk danske piger klarer sig bedst, halter tosprogede drenge bagefter, og det bekymrer.

Københavnske folkeskoleelever klarer sig bedre til eksamen.

Gennemsnittet af afgangseksamen i København ligger nu på 7,4, hvilket er en marginal stigning fra 7,2. Det placerer for første gang nogensinde København over landsgennemsnittet og fastholder den udvikling, der har været stigende siden 2015.

Det er fokus på fagligheden og den skærpede indsats på nogle skoler, der er årsag til det gode resultat.

»Det glæder mig meget, at det er lykkedes at hæve bundniveaet og det faglige niveau. Skolerne har haft fokus på fagligheden og en tidlig indsats,« siger børne- og ungdomsborgmester Jesper Christensen (S).

Trivsel går tilbage

Rapporten viser også, at der er udfordringer. Blandt andet er elevernes trivsel gået tilbage.

»Det er bekymrende, og derfor har vi tidligere foreslået at man har feedbacksamtaler fremfor karakterer for at undgå pres og stress. Nu har vi haft fokus på fagligheden, og det har vist sig at give pote, så nu skal vi have trivslen op også,« siger Jesper Christensen, der tidligere har besøgt flere skoler og talt med eleverne om netop trivsel.

Børne- og Ungdomsudvalget vedtog 20. februar 2019 ’Indsats for styrket trivsel’, hvor der er fokus på klassedannelse, anti-mobning og feedback-samtaler.

Halter bagud

København er en by, der vokser, og folkeskolerne har gennem de seneste ti år fået en mere jævn sammensætning af de tosprogede elever. I rapporten fremgår det dog, at det – populært sagt – er de etsprogede piger, der klarer sig bedst med et gennemsnit på 8,4, men de tosprogede drenge klarer sig dårligst med 5,5 i snit.

Kommunens strategi er, at der højst må være et gab på 1 karakterpoint mellem de dygtigste og de svageste.

»Der er brug for at vi også for forældrene med og skaber en forståelse af, at man sagtens kan hjælpe sit barn selvom man ikke har dansk som modersmål. Det handler om at skabe en kultur derhjemme for lektier og vise interesse,« siger Jesper Christensen (S).

Rapporten viser, at der stadig er et stort gab mellem de skoler, der klarer sig virkelig godt og de skoler, som klarer sig dårligt.

Rige og fattige skoler

Der er også store forskelle på skolernes socioøkonomiske grundlag – om forældrene tjener meget eller lidt.

Tingbjerg Skole, Tagensbo Skole og Ellebjerg Skole er de tre skoler, hvor forældrene tjener mindst, mens Heibergskolen på Østerbro, European School Copenhagen og Sankt Annæ Gymnasiums Grundskole er de tre ’rigeste’ skoler.

Flere skoler har været på handleplan, men følgende skoler har været så gode til at opfylde kravene, at de netop er taget af handleplanen. Det gælder Tagensbo Skole, Nørrebro Park Skole, Rådmandsgades Skole på Nørrebro samt Rødkilde Skole i Vanløse.

»Det betyder jo ikke, at de ikke fortsat skal have fokus på fagligheden, men at de har leveret så god en udvikling, at de ikke længere skal på handleplan,« siger Jesper Christensen.

I den kommende strategi på skoleområdet i København lægges der vægt på, at der skal være chancelighed. Det vil sige, at alle børn skal have en lige chance.

»Det bør ikke være ens postnummer der afgør om man får en god eksamen,« siger han.

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

Tandlæger i København – Gode råd til at få et hvidt smil

Solvangs borgmester, Ryan Toussaint, flankeret af Helle Sjelle (K) og Frederiksbergs borgmester, Simon Aggesen (K).

Dansk/amerikansk borgmestertræf