- Foto: Tegning: Peter Kjærgaard

Leder: Grådighed har aldrig klædt nogen

Stik imod statsministerens opfordring stormede tusindvis af københavnere onsdag aften ud for at købe dåsemad, rugbrød, gær, toiletpapir og danskvand.

“Lad være med at hamstre – der er både rugbrød og toiletpapir nok. Også i morgen,” sagde statsminister Mette Frederiksen (S) på pressemødet onsdag, hvor det meste af det offentlige Danmark lukkede.

Rundt omkring i supermarkederne, der havde længe åbnet, stormede folk til og flåede varer ned fra hylderne. Sådan var det også i Vanløse. Ifølge Facebookgruppen 2720 kunne flere kender melde om tomme hylder, efter hamstrerne havde været forbi.

Netto, SuperBrugsen og flere andre butikker i Vanløse var rippet for varer, og det medførte sure kommentarer hos de, der gik forgæves.

I krisesituationer reagerer mennesker forskelligt, og der er ingen sandhed, der er bedre end andres. Nogle bliver bange, andre ligeglade, nogle kede af det, og andre dybt bekymrede for om corona nu rammer dem eller deres nærmeste.

Det er forståeligt og menneskeligt. Det er det også at hamstre, for det handler om overlevelse og at sikre sig og sine. Da jeg gik i gymnasiet, læste jeg ‘Fluernes Herre’, der dybest sæt handler om at overleve som art. Survival of the fittest. De stærke overlever.

Og det er nok denne mekaniske – jeg ved det ikke, jeg er bare journalist, ikke hjerneforsker, der får folk til at storme til supermarkeder og købe ind som om krigen var kommet.

Corona-situationen har forandret vores alles hverdag. Jeg skal arbejde hjemme, mine børn kan og må ikke komme i skole, og deres morfar kan ikke besøge dem, da han måske har været i kontakt med nogen, der måske har været smittet. Alt er forandret. Alt er mærkeligt, og man ser og oplever menneskelige træk, man ikke tidligere har set.

Men det er ikke okay at tænke på sig selv og være ligeglad med at man efterlader tomme hylder til resten af Vanløse. Vi skal alle have mad – vi skal alle handle,

Vanløse Bladet vækkede Vanløse med et solgult ‘Hamstring Nej Tak’ – skilt på Facebook torsdag morgen.

Og det synspunkt står skribenten af denne leder ved.

Grådighed har nemlig aldrig klædt nogen.

#ladværemedathamstre #derernoktilalle

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV
Dagmar Nøjgaard på vej ud med varer til en borger.

Kirke har oprettet hjælpegruppe til udsatte borgere

Alexander Stevns er sekretariatsleder af URBAN 13.

URBAN 13 er kulturhuset Garagen og alt det andet under Bispeengbuen