Kulturen danner vores værdier

KV13. Dansk Folkepartis Carl Christian Ebbesen vil have flere idrætsanlæg, og så skal der ikke være forskel på mænd og kvinder: Ingen religiøse eller kulturelle hensyn bør tilsidesætte ligestillingen.

Af Anja Berth abe@minby.dk

INTERVIEW: Dansk Folkeparti får sin første borgmesterpost i København, og Carl Christian Ebbesen, der begynder 1. januar som kultur- og fritidsborgmester, glæder sig til at være med til at tegne den kulturelle linje i København og til at komme i dialog med både det politiske udvalg og teaterfolk, idrætslivet og koncertarrangører. For blot at nævne nogle fra det brede kulturliv i København.

Posten som kultur- og fritidsborgmester var mere, end han havde turde håbe på, og han havde regnet med at blive sundheds- og omsorgsborgmester. Socialforvaltningen ville han ikke røre ved, for »skeletterne vil vælte ud af skabet«, som han udtrykte det her i avisen. Men det blev – overraskende for mange – kulturposten, der var blandt de ledige poster, da borgmesterkabalen begyndte at gå op efter Pia Allerslevs (V) 12 dage lange tænkepause.

Derfor er det en tændt og forventingsfuld Ebbesen, der ser frem til at sidde i Allerslevs tidligere kontor på Rådhuset.

Grundværdier

I flere medier er han fremstillet som værdiborgmester, angiveligt fordi han har været ude med nogle kontroversielle holdninger til svømning kun for piger. Finkulturel kan man ikke beskylde ham for at være, og han er selv til motorcykler, pølsevogne, revyer og en god fodboldkamp.

»Kultur er jo bærende for vores samfund, og det, der danner vores værdier. Og derfor er det passende at diskutere kultur ud fra vores værdier. Det er vigtigt at have en god og stærk kultur, hvor vi ikke kun imødekommer eliten, men hvor der også er tilbud til os almindelige mennesker,« siger Carl Christian Ebbesen, der er 45 år og har været medlem af Dansk Folkeparti siden partiets start i 1995. Han har været medlem af Borgerrepræsentationen siden 2001.

»Kultur er mere end teater og museer. Det er et bredt område, og det er både at se en fodboldkamp, at tage ud at spise, at gå hen på en bar og tage en drink, gode koncerter, og der er jo masser af muligheder i København, der er en af verdens bedste kulturbyer. Jeg er også meget til at gå forbi en pølsevogn og tage en hotdog. Det er også en del af vores kultur,« siger Carl Christian Ebbesen.

Mangfoldig by

København er jo en mangfoldig by med mange grupper af mennesker og mange etniske minoriteter – i hvor høj grad bliver de og deres kulturaktiviteter prioriteret med dig som kulturborgmester?

»Jeg mener, at det er vigtigt, at vi står ved hvem vi er som danskere. Jeg går meget op i vores værdier, kønsligestilling og ytringsfrihed, tolerance, som er de kulturbærende værdier i vores samfund,« siger Ebbesen, der vil gøre op med særreglen om, at kvinder og piger kan bade uden mænd alene i svømmehaller i København. »Vi har brugt lang tid – ikke mig personligt, for jeg lå i barnevogn – men som samfund på at kæmpe kvinders rettigheder, og vi har et samfund med respekt for begge køn. Derfor er det helt i strid med ligestillingsloven og også kønsdiskrimenerende, når man laver badetider i offentlige svømmehaller, hvor mænd ikke har ret til at komme. Prøv at forestille dig, hvis man på et diskotek eller museum eller lignende lavede lignende særregler,« siger han.

Flere idrætsanlæg

Når han sætter sig ved roret 1. januar, vil han først og fremmest kæmpe for, at der kommer flere idrætsanlæg i København.

»Vi er i den grad underforsynet med idrætsanlæg, og vi skal sørge for, at vores børn og unge mennesker får nogle flere tilbud på det område, og det er enormt vigtigt, at vi får flere idrætshaller,« siger Carl Christian Ebbesen, der er glad for forslaget om at bygge flere fodboldbaner på det tidligere DSB-areal ved Otto Busses Vej.

»Det er jo ikke nogen hemmelighed, at vi mangler plads i København til de mange baner. Derfor kunne vi også bygge flere kunstgræsbaner, men det kræver jo nogle investeringer, og jeg håber, at udvalget vil være med mig,« siger Carl Christian Ebbesen.

Rød modstand

Han har allerede mødt modstand fra Socialdemokraternes  kulturordfører, Simon Strange, der ikke mener, at DF får sine budskaber igennem, fordi »partiet allerede nu har et rødt flertal imod sig«.

Det tager Carl Christian Ebbesen ikke synderligt alvorligt.

»Det har jo ingen gang på jord. Socialdemokraterne vil da aldrig deponere deres holdning til Enhedslisten – det kommer ikke til at ske. Han (Strange, red.) er bare en vred, vrissen mand, der gerne vil have fem minutters berømmelse, og jeg er sikker på, at Frank Jensen (overborgmester, S, red.) kan banke den unge fløs på plads,« siger Ebbesen som svar på den pressemeddelelse, som Simon Strange har sendt ud om netop det »røde flertal mod DF«.

I det hele taget har Carl Christian Ebbesen oplevet en vis afstandtagen til ham selv som politiker.

»Folk er grundlæggende arrogante, når man kommer fra Dansk Folkeparti. Men jeg håber da, at det, at vi har fået en borgmesterpost, kan være med til at nedbryde nogle af fordommene. Jeg er jo et helt almindeligt menneske med et åbent hjerte, og jeg er interesseret i at lytte og være med til at gøre noget godt for København,« siger Carl Christian Ebbesen, der ikke giver meget for smagsdommeri og kulturelt tyranni.

»Det er så befriende, at vi har super dygtige kunstnere i København, der med satire og humor kan tage alt det, vi ikke tør tale om, op på bordet. Det er også vigtigt, at vi lærer vores børn og unge, hvad demokrati er, for de tror, det er en selvfølge.«

På Vesterbro synes han godt om PH Caféen, der »er et dejligt sted med mange gode debatter og arrangementer«.

»Også hele området i Kødbyen med Teaterbutikken og Billedskolen og Musikskolen er et fantastisk sted, hvor vi kan fremelske nogle talenter«.

Selv er han meget til satire, revyer og at køre en tur på sin motorcykel, når stressventilen skal have luft.

»Jeg har nogle venner, jeg kører med en gang imellem, ellers har min fritidsinteresse været Borgerrepræsentationen, og det har jeg brugt meget tid på,« siger Carl Christian Ebbesen.

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

60 år på bagen og stadig i fin form

Guldpiger og sølvdrenge