I juli vågnede naboer til Ny Carlsberg Vej op til et trist syn

Ny politik skal sikre træerne

BEVARES. Borgergruppen ‘Red Byens Træer’, der har kæmpet for bevaring af træer siden 2013, får nu en politisk hånd fra De Radikale, der vil indføre en politik i København, som skal sikre træerne.

Af Benedicte Lorenzen

belo@minby.dk

TRÆPOLITIK: Ærgrelsen var stor, da borgergruppen ’Red Byens Træer’ blev opmærksom på, at den gamle træallé på Ny Carlsberg Vej var blevet fældet i sommerferiens mulm og mørke, fortæller den ene af stifterne, Sandra Høj:

»Jeg var ikke klar over, at træerne på Ny Carlsberg Vej skulle fældes, og jeg ville ønske, at jeg havde vidst det, for måske kunne vi have fundet en løsning, hvor man arbejder udenom træerne i stedet for at fælde dem,« siger hun.

Lav en træpolitik

Selv om det er for sent for Carlsbergs træer, er en fremtidig løsning for resten af byens træer, dog måske på trapperne. En af dem, der også er ked af at se, den gamle træallé jævnet med jorden, er nemlig De Radikales gruppeformand i København, Tommy Petersen, der kalder til handling i forhold til byens træer:

»Min familie har boet på Ny Carlsberg Vej hele mit liv, så jeg er vokset op med de træer. Det er et forfærdeligt syn lige nu, og selv om Carlsberg Byen har lovet at plante nye træer, havde jeg hellere set de gamle bevaret,« siger Tommy Petersen, der mener, det er på tide, København får en træpolitik på linje med den, man har i nabokommunen Frederiksberg:

»Det er et stort problem lige nu, at ingen tilsyneladende har overblik over, hvad der bliver fældet og hvorfor. Jeg foreslår derfor, at vi laver en træpolitik, som de har i Frederiksberg Kommune, hvor træer på 25 år og opefter er fredet, og hvis de skal fældes, skal det forbi politikerne uanset, om det står i en privat have eller på kommunal grund,« siger gruppeformanden og uddyber:

»Det skal op til politisk beslutning hver gang et træ skal fældes, for så er de folkevalgte politikere direkte ansvarlige.«

Et træ for et træ

Tommy Petersen mener også, at træpolitikken bør indeholde krav om, at hvert fældet træ, bliver erstattet med et nyt, så man sikrer, at København ikke bliver mindre grøn. Lige præcis den regel eksisterer dog allerede i København, fortæller landskabsarkitekt i Byens Fysik under Teknik- og Miljøforvaltningen, Helle Hagelund:

»Vi har i flere år haft en praksis om, at hver gang vi fjerner et træ, skal der plantes et nyt. De nye træer vil dog typisk være mindre end de gamle, fordi store træer er svære at få til at vokse,« siger hun.

Seks syge træer blev til et

I dag er det forskellige afdelinger i Teknik- og Miljøforvaltningen, der giver tilladelse til, at træer på kommunale grunde må fældes, ligesom det er forvaltningen, der vurderer, om et træ er et såkaldt risikotræ, som bør fjernes. Hos ’Red Byens Træer’, oplever Sandra Høj dog, at der ofte tyes til forklaringen om risikotræer, når noget skal gennemføres:

»Vi havde eksempelvis en sag på Nørrebros Runddel, hvor man ville fælde seks gamle lindetræer, fordi de var i dårlig stand. Det nægtede vi at acceptere, så vi tog kampen op, og det endte med, at kun et af træerne blev fældet, mens de andre fik lov at blive stående,« fortæller Sandra Høj, der nu kæmper for 14 nye træer på Nørrebro, som står til at skulle lade livet for en ny cykelsti.

For Tommy Petersen er sagen klar: København skal have en ny træpolitik, og det kan faktisk kun gå for langsomt:

»Med al den byudvikling, der foregår, kommer der flere og flere af de her sager, som jeg fornemmer eskalerer lige nu. Derfor er det en hasteopgave, at vi får lavet en træpolitik, så politikerne har overblikket og ansvaret,« siger han.

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

|

Vilde zebraer og vilde idéer

Stjerne Radio genopstår i Istedgade