Sigurd Hartkorn Plaetner er historiefortæller til benet. Han har skrevet bøger og noveller, lavet tv og lige nu er vesterbroeren aktuel med podcast-serien Det ekstraordinære. Foto: René Mølskov

Fra damebladsnoveller til podcast – Sigurd lever for fortællingen

EKSTRAORDINÆRT. Han har rejst verden rundt, skrevet damebladsnoveller, bøger og artikler. Han har lavet TV og podcasts og ledt efter den røde tråd. Først efter flere år gik det op for Sigurd Hartkorn Plaetner, at alt det, han lavede, handlede om at fortælle historier. Her er hans egen.

 

EKSTRAORDINÆR: »Det var mig, der slog din bror ihjel«.

Det er titlen på den første af af en række historier, som Vesterbroeren Sigurd Hartkorn Plaetner fortæller i sin nye podcastserie ’Det ekstraordinære’. Serien er lavet i samarbejdet med kulturlaboratoriet Prxjects by Mercedes-Benz.

Trafikulykken

Historien handler om Sigurds ven Jakob, der som 19-årig mistede sin 17-årige lillesøster i en trafikulykke.

Det tog hårdt på Jakob og hans familie. Senere i livet rejser han til Sierra Leone for at arbejde frivilligt med forsoningsprocesser.

Da Jakob kom til Sierra Leone skulle han overvære sin første forsoningsceremoni, der kom til at sætte store spor.

»Han gik rundt i Kailahun-distriktet, hvor han faldt i snak med den her fyr, der hedder Samba. Samba er tidligere rebelsoldat og blev tvunget ind i rebelhæren. Han fortæller Jakob hele sin historie og de bliver faktisk ret hurtigt venner, de to.«

Høvdingen samler alle og i lyset fra bålets flammer skiftes de til at fortælle deres historier.

Det var mig der dræbte

En kvinde fortæller, at hendes bror blev dræbt under krigen. Der kom simpelthen bare en og likviderede ham. Hun fortalte, hvordan det havde ødelagt hendes familie fuldstændigt.

»Bagefter sætter hun sig ned og bliver holdt om. Hun er helt opløst. Så rejser Samba, Jakobs nye ven, sig op. Og går frem og siger, ’Det var mig, der slog din bror ihjel.’ Så fortæller han hele sin historie. Hvordan han blev tvunget ind ved gun-point. Han beder han om tilgivelse. Og hun tilgiver ham.«

Ulmende historiemotor

Sigurd Hartkorn Plaetner er 29 år. Han bevæger sig med samme ro og fokus, som han taler. Der er ingen spildte bevægelser eller fyldord. Det får ham til at virke enormt fokuseret.

Men selv om han bevæger sig roligt og taler fattet, fornemmer man den underliggende ulmen af en stor historiemotor, der ikke kan stå stille.

Han har fortalt historier gennem sine bøger, artikler og damebladsnoveller. Gennem tv og podcasts. Historien om Jakob er den første i podcastserien ’Det ekstraordninære’.

En historie om tilgivelse

Sigurd tog til Geneve for at besøge Jakob. De satte sig i en blomstereng i den botaniske have lidt uden for Geneve og optog. I dagevis.

»Vi sad bare og snakkede og snakkede og snakkede. Og kom frem til, at han skulle ringe til manden, der var chauffør i den anden bil, som var involveret i hans søsters dødsulykke. Så fandt vi frem til ham og Jakob ringede.«

Historien om Jakob handler naturligvis om tilgivelse.

»Det er ikke fordi, jeg har en stor mission om tilgivelse. Det har Jakob. Og jeg synes, det er en sympatisk mission.«

Men de andre fortællinger handler om alt andet. Fra sikkerhedsfirma i Mellemøsten uden våben, en selvforsynende 106 årig, og til at blive falkoner som 12-årig i Yemens bjerge.

Historien om fortælleren

Der gik mange år før Sigurd Hartkorn Plaetner selv fandt ud af, at den røde tråd var selve historiefortællingen.

Han har rejst og levet. Han har skrevet damebladsnoveller, han har skrevet bøger og lavet tv og podcasts. Ofte handler det en del om døden. Men mest af alt handler det om historierne. Sigurds egen begynder i Jylland.

Født i et hippie-eksil

»Jeg er født og opdraget på Mols på Djursland i et eksil-hippiesamfund. Det var et sted, hvor christianitterne, der syntes staden var blevet for kommerciel, flyttede over for at spille citar, ryge pot og lege med ler. Basicly,« siger han.

Kontrasten mellem provinsen og København var stor. Han voksede op på Djursland Men København var hjem.

»Jeg har fire forældre, og de har altid arbejdet meget herovre. Mange af mine barndomsvenner har holdt til herovre. På den måde har København altid været min hjemby.«

Ulla, Poul, Asger og Thyge

Døden har en rolle i alles liv, men for Sigurd gjorde den en tidlig entré. Som 11-årig mistede han en familie, han var vokset op med, der stod ham nært.

»Ulla, Poul, Asger og Thyge døde allesammen i flyulykken i Milano i den 8. oktober 2001. Asger var jævnaldrende med mig og en af mine bedste venner, Thyge, var den lillebror, jeg ikke selv havde dengang, Poul var legeonklen, der tog os med i Zoologisk have og med ud at fiske. Ulla var billedkunstner og hun lavede altid billedkunst med os,« siger han og holder en pause.

»Det slog mig ret meget ud af kurs. Jeg gik på en kommunalskole, jeg ikke var glad for, og som jeg ikke har mange gode minder fra. De havde enormt svært ved at håndtere en 11-årig dreng i så stor sorg.«

Han skiftede til en katolsk skole i Århus, hvor han mødte præstens søn, Johannes.

»Han introducerede mig for en verden af litteratur, musik og kunst. Mødet med ham, har været enormt afgørende for, hvor jeg er i dag. Han sporerede mig ind på noget, der havde mening.«

Opdagede fortællinger

Inden han kastede sig over podcastserien ’Det ekstraordinære’, gik han på gymnasiet i Gentofte og fik lov at begynde på en frisk.

»Der var ikke nogen, der kendte mig, jeg kendte ikke nogen. Derefter begyndte jeg at skrive damebladsnoveller under et pseudonym, fordi jeg fandt ud af, at jeg var ret god til det. Jeg tjente ret mange penge på det, mens jeg rejste rundt i verden og boede i London, i Lisabon, og besøgte min søster i Yemen.«

Senere rejste han i Marokko, Italien, Libanon, Jordan.

»Jeg var sulten på verden, og jeg lavede alle mulige forskellige ting. Det er først senere, at jeg fandt ud af, at det altsammen handlede om historiefortælling.«

Anden sæson af ’Det ekstraordniære’ og du kan lytte med her:

Lyt til det ekstraordinære her

 

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

Juilliard Kvartetten giver koncert

Kom med ind bag murene i det nye pandabur