Skorstenen efter den er blevet forkortet 11 meter i højden. Foto: René Mølskov

Så stod det sidste slag om den amputerede skorsten

SKORSTENS-KAMP. I aften skal Teknik- og Miljøudvalget beslutte om der skal gives dispensation til den i første omgang ulovlige forkortning af den gamle skorsten ved Slagtergårdene, eller om bygherre skal rejse den igen.

Af René Mølskov

rem@minby.dk

AMPUTERET: Da arbejdet med at pille den ikoniske skorsten fra Slagtergårdene på Enghavevej ned pludselig gik i gang for et halvt år siden startede en lang og sej kamp for at bevare de sidste rester af et stykke vesterbro-historie.

I første omgang var det en henvendelse til Vesterbro Bladet, Københavns Politi og Københavns Kommune, der bremsede den ulovlige nedrivning.

Den bevaringsværdige skorsten har siden været noget sværere at få øje på med sine 20 frem for tidligere 31 meter.

Men skal bygherren have lov at lade de knap to-tredjedele stå fremfor at genopføre den i fuld højde?

Det spørgsmål skal Teknik- og Miljøudvalget mandag aften tage stilling til.

Stor ny eller lille gammel

Forvaltningen indstillede til udvalget, at man godkender den forkortede udgave af skostenen. Det er, ifølge en undersøgelse bygherren har fået foretaget, ikke muligt kun at genopføre de øverste 11 meter, da de nederste 20 meter ikke er i stærk nok stand til at bære 11 meter ovenpå.

Alternativet kan derfor blive en helt nybygget skorstren og det taler ifølge forvaltningen imod det historiske islæt, man ønsker at bevare.

Til gengæld vil den korte version af skorstenen ikke kunne ses udenfor lokalplanområdet. Det vil en 31 meter høj skorsten derimod.

Forvaltningen skriver i indstillingen at:

»Forvaltningen lægger særlig vægt på, at en reduceret skorsten, vil være synlig i området og i sit udtryk fremstå mere oprindelig end en genopført skorsten, jf. lokalplanredegørelsen om at bevare ’spor tilbage til stedets kulturmiljø’.«

Desuden vil en fuld genopretning ifølge bygherrens koste mellem 5 og 8 millioner kroner.

Kamp til det sidste

Lokaludvalgsformand Thomas Egholm har længe været med i kampen for de sidste 11 meter og siger til Vesterbro Bladet, at han undrer sig over, at forvaltningen indstiller til at lade de 20 meter skorsten stå som de er:
»Jeg synes det er underligt, at forvaltningen mener, at det vartegn kun skal være et vartegn inde i gården. Hele målet med lokalplanen, som de vedtog i december 2017, var at bevare et vartegn for hele vesterbro. Et man også kunne se udenfor området,« siger han.

Hollænderhuset er bygherren også blevet bedt om at genopføre, så han ser ingen problemer i, at det ikke bliver den samme gamle skorsten, men en nybygget, der kommer.

»Jeg håber virkelig, at politikerne holder fast i den beslutning de tog dengang de vedtog lokalplanen i december 2017.«

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

Debat: 35 tons mikroplast spredes årligt på Frederiksberg

Koncerttid: Ni musikanter sætter lyd til Sydhavnens blå skønhed