En tur i kajak giver liv i årerne og ro i sindet

Kajak. Jeg kastede mig i havnens bølger med kun en pagaj, kajak, vest og et kamera. Trods min opvækst ved havet er jeg aldrig blevet en habil svømmer, så det var med en smule uro i maven, jeg steg til søs.

Kajak: Jeg havde ikke rigtig fået meldt mig på banen med et journalistisk indspark til at skrive om ’sommeren i København’.

Til gengæld var min favorit stadig ledig: Den selvoptagede reportage. Eller er det selvoplevede? Uanset hvad, så var det en mulighed for at prøve noget nyt og sætte mig selv i centrum igen.

Det har før bragt mig vidt omkring: Fra parkour på Vesterbro, falskærmsudspring fra et gaffatapet cessna-fly, linegang i 50 meters højde under taget af de gamle B&W-haller til skattejagt på Kastellet.

Og nu er jeg altså på vej til havs. Agtigt. Jeg sidder i solskin og venter. Jeg er gået den timelange tur ned til Kalvebod Bølge på Vesterbro, hvor Kajakhotellet har sagt ja til at sende mig og min gode kollega godt af sted. Anders fra Kajakhotellet foreslår i sin ustoppelige venlighed en kombination af en havkajak og to-mands kajak med åben top, der giver bedre frihed til at fotografere og filme – og samtidig holder balancen, så vi ikke skal frygte at udstyret drukner.

Kajaktur i Københavns Tur. Foto: René Mølskov

Vi beslutter os efter alt for lange overvejelser at stævne ud, eller hvad det hedder, i to ens ekstra-stabile og åbne tomands-kajakker. Det gav en langsommere tur, men til gengæld fik vi al udstyret med hjem. Og filmen kan du jo selv sejle ind og se på kbhliv.dk

Der går ufatteligt få øjeblikke, fra jeg skubber kajakken ud fra kajen, til jeg overvældes af en gribende frihedsfølelse. Der er ingen frygt for vandet, da vi sætter af sted.

Overvældende frihed

Nej, jeg er ikke en habil svømmer trods min kystnære opvækst. Mange af fiskerne i min hjemstavn brugte ikke redningsvest, selvom det betød den sikre død at falde overbord. Jeg møver besværet min vest ned over hovedet uden at kny.

Sightseeing fra kajak – se København på en ny måde

Det er ikke kun sjovt og lærerigt. Det giver tilmed muller i arme og skulder. Læs mere om kajak og sightseeing fra vandet på kbhliv.dk https://kbhliv.dk/2019/06/19/126377/en-tur-i-kajak-g…e-og-ro-i-sindet/

Min kollega Simon, der er københavnerrotte og født et sted i udkanten af København, kaster sig langt mere ubesværet ned i både vest og kajak. Måske har havnens rene vand, de mange tiltag med havnebade og et uanet antal muligheder for at sejle, svømme og ro alligevel gjort det for de unge Københavnere: At de føler sig naturligt til rette på vandet.

Ensretning i havnen

Grebet af begejstring for opgaven – og muligvis hjulpet på vej af ungdommens overmod – går der dog ikke længe før min kollega er endt i farvandet lige midt mellem en Havnebus og en kanalrundfart. Han slipper fra det med tørt tøj, men vi blev begge overraskede over, hvor pludseligt situationen opstod.

For uagtet at havnen er for alle og udlejerne gør deres for at man let kan komme igang, så skal man se sig for.

Kajaktur i Københavns Tur. Foto: René Mølskov

Vores guide fortalte os kort om reglerne i havnen, inden vi sagde farvel. Derfor lægger vi ruten om. Vi havde egentlig planlagt at tage ind omkring kanalen ved Christiansborg, Thorvaldsens Museum, Marmorbroen og Børsen på hjemvejen. Men på grund af ensretningen styrer vi mod bagbord som noget af det første.

Forbi spiret

Vi lægger kursen om og følges med de faktisk ufattelig mange kanalrundfarter og udlejningsbåde, der sejler på denne rute. Der er endnu ikke mange kajakker i vandet, da udlejningen de fleste steder først åbner om nogle timer.

Agter ude ligger den smukke Marmorbroen, og Thorvaldsens museum venter lige om hjørnet. Det er en særlig følelse at ligge så lavt. Lige over vandkanten. Der er en anden ro hernede i kanalerne, hvor lydene ikke på samme måde når ned. Den eneste søgang vi møder, skyldes kanalrundfarterne, der holder i kø ved svinget ved Thorvaldsens og efterfølgende gasser op.

Christiansborg tager sig også aldeles godt ud fra neden. Og sammen med Børsen er det en seværdighed, uanset fra hvilken synsvinkel man ser de to spir tårne sig op mod den blå-hvide himmel.

På dybt vand

I det øjeblik vi igen forlader kanalens overfyldte, men trygge ramme er vi ude på dybt vand. Altså i bogstavelig forstand.

For selv om der er langt til bunden, så er vi efter halvanden times kajaktur helt rolige ved det. Måske hjælper det, at de kajaker, vi er i, ikke vender rundt, uanset, hvor langt og dumt vi læner os ud over kanten. Vi krydser det brede havneløb og mærker for første gang rigtig bølgegang. Det virker som om, de er sendt af en større båd end havnebusserne, men der er ingen i sigte.

Kajaktur i Københavns Tur. Foto: René Mølskov

Giver pokker i solcreme

Man vænner sig hurtigt til altid at orientere sig. Både når man krydser havneløbet, og når man gør holdt for at fotografere et af de utallige smukke øjeblikke, man bliver ramt af, når man er så lavt på vandet. Fra tid til anden lægger jeg åren på tværs af kanoen og nyder roen som følger af den stille vuggen.

Sulten og behovet for endnu en gang solcreme på den blege hud melder sig. Vi begynder at se os om efter et sted at strække benene og fylde energidepoterne.

Vi gør holdt ved Krøyers Plads, hvor et par sømand (andre sømænd, fristes man næsten til at sige) får vasket fødderne ud over rælingen på en sejlbåd. Med deres røde overkroppe giver de åbenlyst pokker i solcreme og redningsveste, og de vækker igen minder om min barndoms fiskere.

Sådan er sømandslivet vel

Vi springer ud af kajakkerne med store smil og tomme maver. Bekræfter for Gud ved hvilken gang hinanden i, hvor heldige vi er. Sådan er sømandslivet vel. Hårdt, men rigt på oplevelser.

Inderhavnsbroen trækker sine følehorn til sig og efterlader lange rækker af cyklister, der venter på, den igen kan passeres. Vi sætter tænderne i søulkens foretrukne sandwich fra supermarkedet, fylder væskedepoterne og fortsætter. Vi sejler under Inderhavnsbroen, styrbord om kajen hvor The Bridge Street Kitchen har gæster ud til vandet.

Turen ned gennem Christianshavns Kanal er en klassiker i Kanalrundfarterne, og i kajak er den helt særlig. Der serveres kaffe på husbådene og hygges på kajen, mens vi i ro og mag nærmest svæver forbi.

Vi glemte i al begejstringen at krydse havnen og besøge Nyhavn inden vi lægger til land på Vesterbro igen. Den har vi til gode. For det er næppe sidste gang, denne landkrappe har været til søs i kajak.

Foto: René Mølskov
Kajaktur i Københavns Tur. Foto: René Mølskov

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

DR sender direkte: Annisette synger til sankthansfest i Dragør

Debat: Skybrudssikring af Sprogøvej