I månedsvis kæmpede brugerne af Gang i Gaden for politisk opbakning, inden de i april kunne fejre, at de kom med på overførselssagen. Men få har månederne været, før de igen står i samme situation. Er der politisk opbakning til dem eller ej?
I månedsvis kæmpede brugerne af Gang i Gaden for politisk opbakning, inden de i april kunne fejre, at de kom med på overførselssagen. Men få har månederne været, før de igen står i samme situation. Er der politisk opbakning til dem eller ej? - Foto: René Mølskov

Åbent brev til alle politikere i Københavns Borgerrepræsentation

FRA BRUGERNE AF ‘GANG I GADEN’

Brev: Så skal vi til det igen – vi skal igen kæmpe for vores eksistensberettigelse! Og hvem er VI så, egentlig? Vi er Gang i Gaden. Et 12 år gammelt værested på Istedgade.

Vi er et fællesskab for folk, der falder uden for liguster-, café-, villavejs- og selvrealiseringslivet. Til gengæld har mange af os været i det offentlige system i mange år (nogle af os altid), nogle af os drikker for meget, nogle af os ryger for meget, nogle af os er kronisk sygdomsramte, mange af os har svært ved at betale alle vores regninger, nogle af os bor på gaden osv. Og tilsammen udgør vi et fællesskab for dem, der ofte betegnes som de socialt udsatte.

Fra november 2018 til marts 2019 kæmpede vi sammen for vores lille oase, Gang i Gaden, der var lukningstruet. Vi lancerede den sociale aktie, Vesterbroaktien. Vi gik i Go’aften Danmark af to omgange, vi havde politikere på besøg i tide og utide, vi startede den sociale valgkamp med vores eget parti ”Ta´ vores parti”, vi holdt valgmøder og kæmpede for vores sag. Vores kamp blev heldigvis taget godt imod, og Københavns Kommunes politikere gav os en økonomisk redningskrans, så vi kunne klare os til udgangen af 2019.

Men helt ærligt, så var det virkeligt hårdt! Det er hårdt nok i forvejen at tumle med vores egen private problemer, men at gå ud offentlig og inddrage alverdens godtfolk i, hvorfor vi socialt udsatte borgere har brug for åndehuller, hvor vi kan trække vejret fra vores problemer eller få hjælp til at løse dem – det var virkeligt hårdt.

Nu står vi så overfor en overlevelseskamp igen. København Kommunes politikere skal til budgetforhandlinger lige om lidt, og Gang i Gadens overlevelse er endnu engang på forhandlingsbordet. Vores problemer er ikke blevet mindre. Vi har stadig brug for Gang i Gaden, hvor vi kan komme som vi er, hvor vi kan få hjælp til dagen og vejen, hvor vi kan få mad og drikke, hvor vi indimellem kan komme væk fra Vesterbro og hvor vi kan grine med hinanden i grå tider.

Mange af os lever et i liv i evig forhandling. Kommer vi i ressourceforløb, får vi en førtidspension, vil kreditor gå med til en afdragsordning, hvor skal vi sove i nat, kan vi komme tilbage på arbejdsmarkedet, kan vi få medicintilskud? Dette er spørgsmål, vi stiller os selv hver dag, og som vi forhandler med jobcentre, stat, kreditorer, boligforeningen og mange andre om. Vi vil ikke pive, men det er hårdt at leve et liv, der er til evig forhandling. Derfor er det godt med steder, som Gang i Gaden, hvor man kan trække vejret fra alle forhandlingerne et øjeblik. Men nu er Gang i Gaden også til forhandling. Gang i Gaden er for mange af os den base, som giver os et fundament under vores liv. Det er den base, som Københavns Kommunes politikere skal forhandle om i slut september.

Vi ved godt, at der er kamp om de økonomiske ressourcer, og der er mange områder der skal tilgodeses. Der har været store demonstrationer for minimumsnomeringer i børneinstitutionerne, for velfærden og klimaet. Vi forstår godt at disse områder er vigtige – det synes vi også. Men vi har ikke kræfterne til at mobilisere store demonstrationer, og vi er derfor bekymret for at socialområdet drukner i debatten. Derfor vil vi gerne appellere til, at der også bliver tænkt på os socialt udsatte medborgere. På de sociale åndehuller, hvor der er lidt højere til loftet og hvor vi kan trække vejret fra et til tider kaotisk liv. Vi har brug for de åndehuller, og vi har brug for dem i dag, i morgen, om en måned, om et år og i fremtiden.

Kære politikere i Københavns Kommune, vi vil gerne sende jer afsted til forhandlingerne med en bøn: Ta’ Vores Parti, igen!

Med venlig hilsen

Brugerne fra Gang i Gaden

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

Det grønne ser alligevel ud til at kunne fortsætte på taget i Æbeløgade.

Godt ny for taglandbrug: Østergro står nu til redning

Heidi Wang fra Liberal Alliance (th.) er en af de politikere, der har støttet Gang i Gaden hele vejen. I sidste uge var hun ligesom flere andre politikere forbi til frokost for at mødes med brugerne af Gang i Gaden. Her med Ivan og gadepræsten Liane Zinsen Dambo.

Giv os fred fra den årlige kamp