Henrik List har besøgt, beskrevet og kæmpet for de brune værtshuse på Vesterbro, som han holder så meget af. Som hans nærmest lokale knejpe Skipper Bodega her i Istedgade.
Henrik List har besøgt, beskrevet og kæmpet for de brune værtshuse på Vesterbro, som han holder så meget af. Som hans nærmest lokale knejpe Skipper Bodega her i Istedgade. - Foto: René Mølskov

En Bodega Blues for de brune bodegabastioner

BRUNT. Vesterbroer gennem et kvart århundrede, forfatter, ryger og bodegagæst Henrik List har lavet en hyldest og en kærlighedserklæring til de sidste 24 brune beværtninger på Vesterbro. De ældste har stået klippefast i op mod 125 år.

KULTURARV: »Min lever har ikke fået det bedre af at lave den her bog. Men det må man tage med.«

Henrik List har skrevet digte, oversat Bukowski, arbejdet som kulturjournalist og skrevet 18 bøger og en enkelt graphic novel. I denne uge udkommer hans nyeste bog, Bodega Blues. Han har arbejdet på den i fem år og foruden grundig research på Vesterbros bodegaer har han interviewet et væld af farverige skikkelser fra de brune værtshuses verden.

»Jeg har interviewet mange mennsker, lige fra værtshusejere, stamgæster, farverige personligheder og gamle gangstere, ludere og lommetyve. Det har været sjovt og festligt og jeg er taknemmelig for alle de Vesterbroere, der har delt deres minder med mig. Det er det, der er sjælen i den her bog,« siger han.

Café-paranoia

Bogen, der udkommer på Byens Forlag i Istedgade, er dels en oversigt over alle de bodegaer, der er – og dem, der er lukket siden omkring 1970.

Dels er den en hyldest til de tilbageværende.

»På den ene side er bodegaerne en slags mindestuer for et Vesterbro, der næsten ikke findes mere. Andet end inde i de mindestuer. På den anden side er de sociale rum, hvor de nye og de gamle vesterbroere møder hinanden og taler sammen. Som måske det eneste sted faktisk,« siger han.

For i modsætning til værtshusenes joviale samtaler er der ofte lidt mere afstand mellem folk på café.

»På en café eller en pæn restaurant taler man ikke til hinanden. Der opstår straks paranoia og nervøsitet, hvis man begynder at tale med nabobordet. På et værtshus taler alle med hinanden. Nogen er måske meget fulde og vil gerne snakke med dig. Og det må man ligesom acceptere nede på et brunt værtshus. Det er et mere inklusivt og socialt rum,« siger han.

Henrik List har netop udgivet bogen Bodega Blues

Henrik List har netop udgivet bogen Bodega Blues – Foto: René Mølskov

Bodegaens tre skiftehold

Bogen indleder med et længere essay, der fungerer som introduktion til både ham til bydelens bodegaer. Bagerst i bogen findes ’bodega-filerne’, der beskriver omkring 90 bodegaer der alle er lukket efter 1970.

Mange af de klassiske værtshuse har stamgæster nok til at holde dagsåbent.

»Om dagen møder du oldschool-holdet. De passer deres dont på værtshuset, som de før i tiden passede deres job. De møder ind og gør et solidt stykke arbejde og går kl. 17 når det er fyraften. Så kommer fyraftensgæsterne efter arbejde for at få et par øl. Og til sidst kommer de unge. Festaberne, der kommer om aftenen. Havde det ikke været for de nye unge gæster, var der nok 10 værtshuse, der var røget. Hvis det ikke havde været for det nye unge hipstersegment, eller hvad vi nu skal kalde jer.«

En kamp for bodegaen

Selvom mange bodegaer allerede er lukket kan Vesterbro alligevel præstere 24 af slagsen. Det er ifølge List dobbelt så mange som Nørrebro og dobbelt så mange som Frederiksberg. Begge steder med et indbyggertal, der er dobbelt så højt.

»Det er nok i sjælden grad en bog jeg har følt der ar været en pligt eller et kald. Jeg følte, at der var så få af de her værtshuse tilbage, at jeg faktisk synes det var vigtigt at skrive om dem, mens der stadig er en god snes,« siger han og hiver eksemplet med Enghave Kro frem.

Kroen, der blev fjernet for at gøre plads til ny byudvikling og affaldssortering i et hjørne af Vesterbro.

»Der sidder alle de her djøffere og kaospiloter inde på kommunen, der så gerne vil skabe fællesskaber på tværs af sociale og kulturelle skel. Samtidig er man iskold overfor de her værtshuse, som man slet ikke gør noget for at bevare eller passe på. Enghave Kro blev revet ned for at bygge et affaldssorteringsanlæg, hvor de i projektbeskrivelsen skriver, at det skal skabe nyt fællesskab på tværs af sociale og kulturelle skel. Hallo. Det har I lige smadret inde på Enghave Kro.«

Han håber med bogen både at fornøje og underhølde med gode historier fra Vesterbros brune beværtninger og slå et slag for deres overlevelse.

Se mere på: henriklist.dk og stik forbi Byens Forlag i Istedgade 102, hvis du vil have bogen med hjem – eller med på værtshus.

Henrik List har netop udgivet bogen Bodega Blues

Henrik List har netop udgivet bogen Bodega Blues – Foto: René Mølskov

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

Professor Kaj Winther holder foredrag i Taksigelseskirken onsdag 18. september. Pressefoto.

Foredrag: Tips til en sund alderdom

Sonamos Latinoamerica slutter af på Krudttønden med et brag af koncerter. Foto: PR foto

Latinamerikansk festival på Krudttønden