Forsanger i Magtens Korridorer, forfatter og forsker Johan Olsen har altid været enormt legesyg og nysgerrig. Selvom han som forsker sidder meget bag sin computerskærm nyder han at skeje ud. Hans nærmest barnlige nysgerrighed har været drivkraft bag den bog, han netop har udgivet ‘Hvad er et æg’. I bogen giver han svar på en række af dagligdagens små mysterier.
Forsanger i Magtens Korridorer, forfatter og forsker Johan Olsen har altid været enormt legesyg og nysgerrig. Selvom han som forsker sidder meget bag sin computerskærm nyder han at skeje ud. Hans nærmest barnlige nysgerrighed har været drivkraft bag den bog, han netop har udgivet ‘Hvad er et æg’. I bogen giver han svar på en række af dagligdagens små mysterier. - Foto: René Mølskov

Johan Olsen: Drevet af nysgerrighed

Han er forsanger i Magtens Korridorer, biolog og anerkendt forsker i proteinkrystallografi. Vesterbros Johan Olsen nået langt omkring med et udgangspunkt af nysgerrighed og lyst.

Manden bag ’Bogen om verden’ giver os endnu en videnskabelig og underfundig aha-oplevelse med sin nye bog ’Hvad er et æg?’

Johan Olsen, der er bedst kendt som forsanger i Magtens korridorer, har netop udgivet sin nye bog, hvor han forklarer 10 helt almindelige hverdagsting, som vi måske i virkeligheden slet ikke aner ret meget om.

Hvordan virker wifi? Hvad er et æg, og hvorfor lægger høns kun ét om dagen? Hvordan laver man en kop og hvad er plastic egentlig for en størrelse? Og hvad med tid?

Lad os springe i tiden. Til en torsdag for godt en uge siden. Johan Olsen sidder i frisørstolen hos Kaiser-schnitt på Istedgade, hvor Chris er i gang med de sidste finjusteringer og klipningen af nakkehårene.

Imens snakker de om løst og fast. Om hvorvidt vi kan klare os, hvis vi er alene på en øde ø. Om hvordan plastik består af polymerer og at hår ikke kan repareres.

Inden vi går ud for at tage billeder, se på æg og gå på værtshus skal håret sidde rigtigt. Men endeligt ikke perfekt.

Johan Olsen, forsanger i Magtens Korridorer, vesterbroer og forsker har netop udgivet bogen 'Hvad er et æg', hvor han fortæller om 10 hverdagsting og hvordan de virker. Lige fra Wifi til æg og kaffe.

Johan Olsen, forsanger i Magtens Korridorer, vesterbroer og forsker har netop udgivet bogen ‘Hvad er et æg’, hvor han fortæller om 10 hverdagsting og hvordan de virker. Lige fra Wifi til æg og kaffe. – Foto: René Mølskov

Uplanlagt og lystbetonet

Alt omkring Johan Olsen virker en smule uplanlagt, spontant og afslappet.

»Jamen jeg ér meget lystbetonet. Jeg sætter mig ikke ned og arbejder, hvis jeg ikke har lyst til det. Til gengæld er jeg meget nysgerrig,« fortæller han.

Nysgerrigheden drev ham også ind i bogen om 10 hverdagsting, som han forklarer pædagogisk, humorristisk og simpelt. Så simpelt som et nu er muligt. For selv om bogen er henvendt mod alle voksne og børn fra 11-årsalderen, er der afsnit som måske er lidt komplicerede for den gennemsnitlige 11-årige.

»Det sjove ved det er, at et koncept som relativitetsteori eller kvantefysik i virkeligheden er meget nemmere at forklare end plastik. Skal du forklare plastik bliver du nødt til at starte med at fortælle børnene, hvad molekyler er. Du kommer jo ingen vegne ved at sige, at plastik er lavet af polymer. Hvad er en polymer? En polymer består af molekyler. Hvad er et molekyle? Molekyler består af atomer. Og så er vi allerede ude i, at man skal have en hel masse grundviden for overhovedet at forstå, hvad der foregår,« siger han og fortsætter:

»Det er nemmere at forklare evolutionsteori, kvantefysik og relativitetsteori, end det er at fortælle om, hvordan et æg er lavet og hvordan plastik er opbygget.«

Få øje på en enkelt celle

Han sidder tit og skriver i køkkenet hjemme i lejligheden på Vesterbro. Og så ser han sig omkring. Og lader nysgerrigheden og lysten til at lære mere styre ham. Som for eksempel ægget. Hvordan er det egentlig lavet?

»Det vilde ved ægget er, at det faktisk er én eneste celle. Og vi kan ikke normalt bare se celler med vores øjne. Men det mest chokerende ved et æg er, at det er et tredimensionelt puslespil. Brikkerne er ikke helt lavet færdige. Men det, der er i ægget kan man sætte sammen til en lille dunet kylling. Alt det, den er lavet af, var inde i ægget. Det er da vildt.«

Johan Olsen, forsanger i Magtens Korridorer, vesterbroer og forsker har netop udgivet bogen 'Hvad er et æg', hvor han fortæller om 10 hverdagsting og hvordan de virker. Lige fra Wifi til æg og kaffe.

Johan Olsen, forsanger i Magtens Korridorer, vesterbroer og forsker har netop udgivet bogen ‘Hvad er et æg’, hvor han fortæller om 10 hverdagsting og hvordan de virker. Lige fra Wifi til æg og kaffe. – Foto: René Mølskov

Spørg ham, hvad hans arbejde består i, og han svarer prompte:

»Jeg forsker i proteinmolekylers struktur og deres funktion. Sådan helt overordnet.«

Tilgangen og baggrunden som forsker har været vigtig, når han har undersøgt de ting, der har vakt nysgerrigheden.

Lige fra en kop kaffe, et æg til hans kones Daisys forslag om den plastik, der er overalt i vores hjem. I bogen forklarer han sprudlende om videnskab i hverdagen.

En øde ø mod en brandert

Inden vi kommer tilbage til tiden, skal vi omkring den øde ø, som Johan og Chris talte om i frisørsalonen. For hvad er det med den frygt for, om man nu kan overleve?

»Vi er begrænsede til vores egen niche, men det er et symptom på civilisation. Og det er en god ting. Jeg tror ikke, at man skal være bekymret for pludselig at lande på en øde ø og ikke kunne fange en fisk. For det gør man nok ikke. Jeg tror, man skal være mere bekymret for at forsøge at komme over Enghavevej i en brandert.«

Og nu vi er ved at springe i tiden, så lad os afsløre, at du her i artiklen ikke får en fyldestgørende forklaring på entropi. Og hvad er det med den tid?

»Kapitlet,der rystede mig«

Et af de ti kapitler i ’Hvad er et æg’ handler om tiden. For hvad er det egentlig for en størrelse?

»Kapitlet om tid, er det, der har rystet mig mest. Tid er noget, vi allesammen forholder os til – hele tiden. Men fysikerne har endnu ikke – endsige neurologerne – fundet ud af, hvad tid er for noget. Hvor opstår tiden i vores hjerner? Tid er ikke noget, man opererer særlig meget med i relativitetsteorier, og slet ikke i kvantefysikken,« fortæller han.

Så hvad er tid, og hvorfor fylder tid så meget for os mennesker?

Alle de fysiske fænomener, der er forklaret af kvantefysikken er reversible.

»På den måde er det meget underligt, at der er noget, der er irreversibelt. Som tiden. Tid opererer man til gengæld med i termodynamikken, siger han og forklarer:

»Hvis jeg smider det her glas på jorden, så kan vi ikke samle det igen og få øllen op i det og stille det her på bordet. Det er irreversibelt. Det kan ikke gå tilbage. Til trods for at alle fysiske fænomener, der er forklaret af kvantefysikken er reversible,« siger han og fortsætter:

»Jeg elsker termodynamikken. Den er virkelig en fed teori. Den er også relativt ny og man bruger den til at forklare nogle vilde fysiske fænomener.«

Har du lyst til at hyggelæse om vilde fysiske fænomener, entropi, æg og kaffe? Og måske blive endnu mere nysgerrig på den videnskabelige verden omkring os? Så er Johan Olsens nye bog netop udkommet på Politikens forlag og kan købes i de fleste boghandler.

Følg med, læs mere og se flere billeder på:

kbhliv.dk/vesterbrobladet

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

‘Mito & Dito’ er en teaterforestilling uden ord.

Musikalsk teater uden ord

Så er det kulturnat igen - også ved Forsvarsministeriet.

Har du fået fat på et kulturpas? Her er 10 gode grunde til at gå ud i kulturnatten