Formand for Socialdemokratiet Mette Frederiksen i samtale med ¿Jakob¿. Ved siden af Mette Frederiksen er Nanna Gotfredsen fra Gadejuristen og yderst til højre er Anja Plesner Bloch fra Brugernes Akademi. Foto: Anja Berth

Mette F om udsatte: »Vi gør det ikke godt nok«

Formand for Socialdemokratiet Mette Frederiksen besøgte Gadejuristen i Lille Istedgade onsdag eftermiddag, hvor hun måtte erkende at velfærdssamfundet har svigtet de svageste i samfundet.

 

En ung, spinkel kvinde står i døråbningen til Mændenes Hjem. Hun kigger ud på gaden og overvejer, om hun skal gå ind eller ud. På afstand ser det ud som om har fået en knytnæve lige på øjet.

Det er dog meget værre. Kvinden, der selv er stofbruger, har fået salmiakspiritus i øjet og har mistet synet på det ene øje.

»Jeg fik ikke hurtig nok hjælp, så jeg har kun seks procent syn på højre øje,« fortæller hun til Vesterbro Bladet.

Vi er i Lille Istedgade foran Mændenes Hjem, hvor Gadejuristen holder til hver tirsdag aften og giver retshjælp og anden støtte på gadeplan til stofbrugere, hjemløse og andre socialt udsatte. I dagens anledning også onsdag eftermiddag, da Socialdemokratiets formand Mette Frederiksen kigger forbi.

Hun går direkte hen og hilser hjemmevant på en mand i en elektrisk kørestol med en lyserød bamse som eneste pynt.

Han vil ikke give hånd, for han har lidt betændelse, så det vil han ikke udsætte Mette Frederiksen for. Det er tydeligt, at de har mødtes før. De taler længe og helt uanfægtet, af at der står gadejurister og et mindre pressekorps ved siden af.

Det er Gadejuristens stifter jurist Nanna Gotfredsen, der har inviteret Mette Frederiksen til en snak om forholdene for de mest udsatte på Vesterbro. Flere faste brugere af Mændenes Hjem og fixerummene kommer hen for at tale med Mette Frederiksen, der i en time lytter og taler med alle. Så må pressen vente pænt. Det gør vi gerne.

Mit hjertensbarn

»Det her arbejde er mit hjertensbarn – og det arbejde vi gør er ikke godt nok. Jeg synes, at der er en tendes til, at vi sænker barren, når det handler om socialt udsatte, så er det som om, at det ikke betyder noget, hvordan der ser ud. Men jeg har det lige omvendt. Jeg tror, at man stadig har behov for rent sengetøj og ordentlige omgivelser – det er værdighed,« siger Mette Frederiksen til Vesterbro Bladet, mens der stadig er godt gang i Lille Istedgade – politiet står roligt og kigger på at ingen kommer til skade og en af de faste betjente, Rud Ellegaard er på fornavn med de faste brugere.

»Han er helt fantastisk – jeg elsker Rud. Han gør en kæmpe forskel hernede, fordi han bare er et ordentlig menneske,« siger Mette Frederiksen.

En elendig barndom

Hun blev især berørt over de historier, som hun hørte.

»Fælles for alle dem, jeg har talt med i dag, er, at de har haft en elendig barndom. Først svigtede mor og far, og så har samfundet svigtet. Og så har vi Gadejuristen til at samle dem op, når velfærdssamfundet ikke slår til – det er ikke okay,« siger Mette Frederiksen.

Hun var selv med til at kæmpe for, at der kom et fixerum, men hun vil gerne gå skridtet videre og kæmpe for arbejde for, at der bliver ét sted til stofbrugere og hjemløse, hvor de kan få hjælp og tage stoffer under ordnede forhold samtidig med, at de får hjælp.

»De har ikke kun ét problem. De er måske både stofbrugere og har en diagnose eller har svært ved at få en bolig. De har brug en koordineret indsats, for de kan ikke finde rundt i alle de tilbud – der er nødt til at være bare ét sted, hvor de kan gå hen,« siger Mette Frederiksen.

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

Borgmester er gravid: Afløseren er fundet

Cykelpigen på Nørrebro: Nu rykker Nationalmuseets eksperter ud