Rud Ellegaard har været nærbetjent på Vesterbro i mere end 35 år. Han har været med fra dengang de kriminelle løb, når de så Blå Bus, til i dag, hvor den primære opgave er at politi-betjene udsatte og gadens folk. Foto: René Mølskov
Rud Ellegaard har været nærbetjent på Vesterbro i mere end 35 år. Han har været med fra dengang de kriminelle løb, når de så Blå Bus, til i dag, hvor den primære opgave er at politi-betjene udsatte og gadens folk. Foto: René Mølskov

‘Politiet er der altid når noget sker’

Nærpoliti. Den Blå Bus på Vesterbro var tilbage i 1990 en ‘bødebus’, og de småkriminelle løb, når de så den. I dag har den en helt anden funktion som ‘politiets varme hænder’ – og trods den nye hvide farve hedder det stadig den Blå Bus.

Tekst/foto: René Mølskov

Politibil: Nærpolitiet på Vesterbro har fået en ny ’Blå Bus’. Den er godt nok hvid, men navnet og funktionen er den samme.

Den Blå Bus har fået ny farve. Men hedder fortsat »Den Blå Bus«.

Den Blå Bus har fået ny farve. Men hedder fortsat »Den Blå Bus«. – Foto: Københavns Politi

»Blå bus er nærpolitiets ansigt udadtil på Vesterbro. Det er den, vi bruger som blikfang og det er den, man kan kontakte fra 7 morgen til 23 aften alle ugens dage om utryghedsskabende forhold,« fortæller Rud Ellegaard, der i mere end 35 år har været lokalbetjent på Vesterbro.

Det er også derfor, at politiet holder fast i navnet Blå Bus – selv om bussen nu er hvid. Den har gennem årene udviklet sig til at være mere end et køretøj og i stedet er den navnet på selve den dialogbaserede og tryghedsskabende arbejdsmetodepå Indre Vesterbro.

Løb fra bussen

Til at begynde med blev Blå Bus af kriminelle opfattet som et signal om, at de skulle stikke af.

»Vi har haft Blå Bus siden 1990. Dengang var det en bødebus og dengang begyndte kriminelle at løbe, når de så politiet. Det er ret langt fra, hvor vi er i dag og det er den omvæltning, vi har været igennem. At vi har lavet den omvæltning kan jeg ikke lade være med at blive rigtig glad over,« fortæller han.

Rud Ellegaard har været lokalbetjent på Vesterbro i mere end 35 år og er betjent for mange af de mest udsatte på Vesterbro.

Rud Ellegaard har været lokalbetjent på Vesterbro i mere end 35 år og er betjent for mange af de mest udsatte på Vesterbro. – Foto: René Mølskov

Forståelse for narkomaner

Det altafgørende for succesen med Blå Bus er, at betjente som Rud Ellegaard og gadens folk kender hinanden. De er på fornavn med hinanden og det giver særlige fordele.

»Blå Bus er en politibetjening, hvor vi på forhånd har en forståelse for, hvordan deres hverdag ser ud. Vi ved, hvad de er oppe imod. Og de har meget på spil i mødet med politiet,« siger han og fortsætter:

»Selvfølgelig skal vi tage os af al kriminalitet. Men vi skal også være skånsomme, ellers holder vi dem ude fra den service, som samfundet har forpligtet sig til at give dem. Derfor er det vigtigt, at vi kender hinanden. Det betyder meget, at man kender sin betjent. Så er man mere tryg ved at henvende sig. Og de mennesker er nogle af de allermest udsatte, når det gælder vold, seksuelle overgreb, trusler og afpresning.«

Nul bander på Vesterbro

Rud Ellegaard mener, at de for de udsatte borgere i sådan en grad er i stand til at levere en omsorgsfuld politibetjening, at mange problemer bliver løst inden de vokser sig for store.

Og selv når betjentene bliver nødt til at bruge magt, er der som regel forståelse for det blandt gadens folk på Vesterbro.

»Når vi af ordens- eller efterforskningsmæssige hensyn må træde i karakter, gør vi selvfølgelig det. Vi kommer ikke som kontrollant, men med en udstrakt hånd om hjælp. Vi er politiets varme hænder. Nogle gange skal bruge politiloven og retsplejeloven for at sikre god ro og orden, men grundlæggende kan vi løse meget ved dialog.«

Samtidig er Vesterbro i høj grad præget af, at banderne ikke har slået rod. For politiet er der altid, når noget sker.

»Vi har jo ingen bander på Vesterbro, og det skal vi fortsætte med at undgå. Gaderne skal være vores allesammens. Vesterbro skal være en plads for alle og der er ikke andre, der skal komme her og sætte dagsorden på gaden. Den skal være fælles og for alle,« siger han.

Alle vesterbroere – både de socialt udsatte og alle andre beboere i området kan ringe til Den Blå Bus på: 9350 0816

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

Enghaveparken skal være tryg, sjov og rar at opholde sig i med mere lys og bedre rammer.

Vesterbro Ny Skole gav en hånd i parken

Mads Mikkel Dragholt foran Foreningshuset Sundholm8, hvor Ungemagt Amager skal holde til.

Mads vil have mere ungemagt i Sundby