Jakob Fauerby fi k pludselig en markant taletid, da han sidste år vandt Vild med dans sammen med Silas Holst. Han er fast besluttet på, at hans taletid skal bruges på noget, der er vigtigt for ham og for vores verden.
Jakob Fauerby fi k pludselig en markant taletid, da han sidste år vandt Vild med dans sammen med Silas Holst. Han er fast besluttet på, at hans taletid skal bruges på noget, der er vigtigt for ham og for vores verden. - Foto: René Mølskov

Jakob Fauerby kæmper: »Jeg har fået taletid. Den skal bruges på noget fornuftigt«

Med et trylleslag blev skuespiller og instruktør Jakob Fauerby en af de mest kendte i Danmark. Stjernen, der dansede sig ind i hjerterne i de danske stuer sidste efterår, gør alt, hvad han kan for at bruge sin taletid på noget der er vigtigt og betydningsfuldt.

Da Jakob Fauerby og Silas Holst som det første par af samme køn stillede op i Vild med dans, vidste Jakob Fauerby godt, at der fulgte opmærksomhed med. Men han havde ingen idé om, hvor vildt det ville blive.

»Jeg var godt klar over, at der ville blive noget larm, fordi vi var to mænd, der dansede sammen. Men jeg troede, det ville være meget tabloidt, og jeg troede mest det var ugebladene, der ville interessere sig for det. Men pludselig var de etablerede medier også interesserede. Og udlandet,« fortæller han.

For interessen gik nemlig verden rundt. Og deres optræden har betydet, at Vild med dans-franchisen også i udlandet sætter to af samme køn til at danse sammen.

Jakob Fauerby vandt vild med dans og er fast besluttet på at bruge den taletid, han nu har fået, på de vigtigste ting i livet.

Jakob Fauerby vandt vild med dans og er fast besluttet på at bruge den taletid, han nu har fået, på de vigtigste ting i livet. – Foto: René Mølskov

Hæslige beskeder

Men inden da, var der også mere voldsomme reaktioner på deres optræden i bedste sendetid på landsdækkende tv.

»Det kom bag på mig, hvor mange der var vrede. Og også hvordan de var vrede. Jeg fik nogle virkelig hæslige beskeder,« fortæller Jakob Fauerby og fortsætter:

»Helt almindelige medborgere blev pludselig bange for, om vi skulle ødelægge deres program. Eller for om det blev et freakshow. Men efter et par uger oplvede jeg, at den kritik forstummede. Rigtig mange mennesker opdagede, at ’gud, det er da bare to mennesker, der danser sammen.’«

Og det er en af de mange vigtige følger af hans deltagelse i Vild med dans.

»Jeg tror, at mange opdagede, at de havde taget fejl. Og det var også folk, der egentlig havde været rigtig meget imod at vi deltog som to mænd, også verbalt. At de erkendte, de havde været for hurtige med kritikken, tror jeg var rigtig sundt.«

Den vigtige taletid

Jakob Fauerby har længe kæmpet lgbt+personers sag og ud over at fungere med sin repræsentation i medierne har han fået mulighed for at sætte ord på det. I de seneste måneder i langt højere grad, end tidligere.

»Det er jo meget få mennesker, der får lov til at sige noget. Og blive lyttet til. Det er jo kun noget, vi som almindelige mennesker oplever, når vi taler i ekkokammeret på facebook eller når vi sætter vores kryds til et valg. Så det at få lov til at sætte ord på nogle situationer, og for eksempel også vise, at det at jeg er gift med en anden mand ikke er ensbetydende med, at jeg er dårligere eller forkert. Vi kan alt det alle andre mennesker kan, og vi lever faktisk et et fuldstændigt almindeligt liv,« siger han.

Det overraskede ham, hvor meget adgang han fik til medierne, og hvor meget taletid Vild med dans-sejren førte med sig. Og det er en chance, han nægter at lade sig gå forbi.

»Det har overrasket mig, hvor meget Vild med dans har påvirket min mulighed for taletid. Jeg gik lige pludselig fra at blive genkendt til at være en, folk simpelthen vidste hvem var. Med det kommer der det enorme privilegie; at få lov til at tale. Det er en formidabel magt og et kæmpe privilegie, som jeg virkelig forsøger at tage alvorligt. At jeg får lov til at være en, der kan give børn og unge ude i landet et spejl og et billede på, hvad der kan lade sig gøre som lgbt+person er virkelig vidunderligt at få lov til. For repræsentation er bydende nødvendigt,« siger han.

Da det gik op for ham, at taletiden ikke forsvandt i det øjeblik Vild med dans var overstået var han straks bevidst om ikke at spilde taletiden.

– Foto: René Mølskov

Kæmper for de fattigste

»Jeg ville virkelig have det rigtig skidt, hvis jeg om to år kunne se tilbage på den chance, jeg har fået og ikke havde brugt den fornuftigt,« siger han og fortsætter:

»Jeg er godt klar over, at taletiden løber ud på et tidspunkt. Sådan er det jo. Men inden det sker, har jeg sagt ja til at være ambassadør for Folkekirkens Nødhjælp. Det handler om verdens fattigste. Hvem kan være imod at hjælpe dem? Og Folkekirkens Nødhjælps arbejde er virkelig effektivt.«

Han stiftede selv bekendtskab med Folkekirkens Nødhjælp helt tilbage i 2000, hvor han var med sin daværende kærste, der var lægestuderende, i Palæstina.

»Der kunne jeg se, hvad Folkekirkens Nødehjælps arbejde kunne. Så jeg var slet ikke i tvivl, da jeg blev tilbudt at blive ambassaadør. Landsindsamlingen den 8. marts er jo en af de måder, hvor Folkekirkens Nødhjælp sikrer penge til verdens fattigste. Det er ligesom der, der er mulighed for at få penge ind,« siger han.

Indtil han flyttede til Amager med sin mand boede han på Vesterbro. Det er det sted, han har været ung, og den bydel, der i høj grad har formet ham som menneske.

En skidehyggelig søndag

I dag bor hans datter på Vesterbro, så han kommer der dagligt. Derfor var det også det oplagte sted for ham og familien at banke på dørene til landsindsamlingen.

»En indsamligsbøsse samler i gennemsnit ind til at fem familier kan omstille deres landbrug til klimaresistent landbrug, altså et der kan klare tørke eller meget vand. Det kan betyde, at de kan brødføde sig selv i mange år og måske endda sende deres børn i skole. Hvis jeg kan få nogen til at melde sig som indsamlere er det jo helt fantastisk. Det tager to timer en søndag, og det er jo skidehyggeligt.«

Han har altid kæmpet for at gøre verden et bedre sted. Han tror på, at humoren kan være det skarpeste våben og med Dragsholm Revyen har han med latteren sat fokus på nogle af de udfordringer, vi bliver nødt til at løse.

Jakob Fauerby vandt vild med dans og er fast besluttet på at bruge den taletid, han nu har fået, på de vigtigste ting i livet.

Jakob Fauerby vandt vild med dans og er fast besluttet på at bruge den taletid, han nu har fået, på de vigtigste ting i livet.

Det gav ham sidste år prisen som årets revyforfatter for sine tekster til netop Dragsholm Revyen.

»Det er jeg enormt stolt over. Humor er demokratisk og virkelig nødvendig. Tingene går så stærkt og demokratiet er under pres i hele den vestlige verden. Vi bliver nødt til at kunne grine af os selv og gøre grin med magthaverne og de strukturer, vi bliver uværgerligt bliver en del af.«

At blive forælder påvirker alt

2019 var på mange måder et vildt år for Jakob Fauerby. Foruden at vinde Vild med dans og blive årets revyforfatter blev han også far. Og det ændrer som ved et trylleslag: Alting.

»Det at blive forælder påvirker jo alt. Jeg tror alle, der er forældre, kan nikke genkendene til det. Verden bliver meget mindre og meget større på samme tid. Samtidig gav det mig noget nyt at kæmpe for,« siger han og uddyber:

»Det at jeg fik en datter kom med en erkendelse af, at jeg har lige nøjagtigt 15-18 år til at gøre vores verden bedre for vores kvindelige medborgere. Vi er på vej, men vi er ikke i mål endnu. Jeg kigger på det her lille vidunderlige menneske og tænker, kan det virkelig være rigtig at du er bagud på point allerede? At din løn bliver lavere, at der er meget større risiko for at du bliver udsat for vold i dit parforhold? Der er så mange steder, hvor vi stadig ikke er lige.«

Dans med den, du vil

Når han ser tilbage på det sidste år og de erfaringer, det gav, så har det været så overvældende, at det kan være nødvendigt at presse essensen ud af det. Og for skuespiller og instruktør Jakob Fauerby er den personlige frihed afgørende.

»Hvis man koger det ned, så handler det om, at man har lov til at danse med den man vil. Og jeg kommer aldrig til at forstå, hvordan nogen kan blive skræmt på deres køn ved at nogle andre har en anden kønsidentitet end den gængse. Jeg bliver jo ikke mindre mand af, at en, der er født biologisk kvinde, kalder sig mand. Eller ligner en mand. Det ændrer jo INTET ved mig. At vi kan være så bange, det undrer mig stadigvæk.«

Til gengæld oplever han, at vi er på rette vej. Og responsen på sidste års vej gennem Vild med dans er stadig overvældende for ham.

»Jeg er virkelig overrasket over, hvor glade folk er. Det er jo hver dag, at nogen møder mig i metroen eller supermarkedet og siger ’hey, tusind tak’. Og hvor var I dygtige. Det overrasker mig, at folk tre måneder efter stadigvæk er glade og har lyts til at verbalisere det. Det er helt overvældende og jeg er imponeret og også positivt overrasket over, hvor søde folk, jeg møder har været,« siger Jakob Fauerby.

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV
Igår kunne man møde politihestene Cantona og Inzaghi, som var taget med på patrulje i Nørrebroparken.

Nærpoliti og politiheste på patrulje i Nørrebroparken

Fysisk Form åbner i Landskronagade 68.

Åbent hus i Østerbros nye træningscenter