Rundkørslen ved Halmtorvet bliver ifølge en læser ofte krydset i modsat kørselsretning af politibiler med udrykning. Politiet afviser, at der er tale om en ¿genvej¿. FOTO: René Mølskov
Rundkørslen ved Halmtorvet bliver ifølge en læser ofte krydset i modsat kørselsretning af politibiler med udrykning. Politiet afviser, at der er tale om en ¿genvej¿. FOTO: René Mølskov

Nabo til Halmtorvet: »Politiet bør være de første til at køre ordentligt«

En beboer på Halmtorvet langer ud efter politiets brug af udrykning omkring stationen. Politiet afviser kritikken.

Jens Poulsen kan fra sit hjem ved rundkørslen på Halmtorvet sidde ved skrivebordet og se ud på trafikken.

Han har overblikket over biler fra DGI byen, trafikken rundt om rundkørslen og trafikken ved Apropos, hvor der er indkørsel forbudt fra rundkørslen. Men til Vesterbro Bladet fortæller han, at han ofte oplever, at ikke alle overholder reglerne.

»Denne bestemmelser må Politiet tilsyneladende have fået en dispensation for. Dagligt høres politibiler med udrykning, startende når de passerer svinget ved DGI byen, samtidig med at der speedes op. Så tager de alt for ofte en tur den forkerte vej rundt om rundkørslen, og så ned ad den ellers for alle ensrettede vej ved Apropos,« fortæller han.

Han fortæller, at han ofte oplever politisirenerne bliver slukket lige efter cafeerne, hvorefter politibilerne kører de sidste 50-100 meter i normalt tempo.

Herefter forklarer han, at han ofte ser betjentene gå stille og roligt ind gennem personaleindgangen.

Vær de første

Det han ser, frustrerer ham, fordi det giver ham et indtryk af, at udrykningskørslen ikke er reelt begrundet i en akut situation.

»Jeg har aldrig set dem medbringe nogen ”farlige, syge – eller andre som kunne have behov for en hurtig hjælp,«

Han anmoder derfor om, at Politiet vil ændre adfærd og være de første til at køre ordentligt, så den gensidige respekt bliver opretholdt.

Afviser kritikken

Men hos Københavns Politi bliver det beskrevne scenarie ikke anerkendt.

»Københavns Politi er ikke bekendt med, at betjente skulle have kørt udrykningskørsel alene med det formål at komme hurtigt tilbage til Station City, som det bliver antydet,« lyder det i et mailsvar fra Københavns politi.

Politiet forklarer, at der kan være andre plausible årsager til, at man har brug for at køre med udrykning.

»Udrykning tilbage til stationen kan blandt andet forekomme, når størsteparten af patruljebilerne er på gaden, og en anholdt går amok i detentionen, og stationen således er det gerningssted de bliver sendt til i en hastende opgave.«

Det er meget alvorligt

Samtidig understreger politiet overfor Vesterbro Bladet, at de tager reglerne for udrykningskørsel meget alvorligt.

» Der gælder særlige regler for kørsel med udrykning og et udrykningskøretøj må kun afvige fra at følge færdselsreglerne, hvis det vurderes at være påtrængende nødvendigt. Vi tager reglerne for udrykningskørsel meget alvorligt,« lyder det.

Samtidig må man som borger i nærheden af Halmtorvet forvente en vis udrykningsmængde forklarer Københavns Politi.

»Station City er et af de steder, hvorfra vores beredskab mange gange dagligt kører ud fra, og derfor vil man som borger i området jævnligt møde patruljebiler med udrykning.«

Jeg håber, det virker

Jens Poulsen har ikke fuld tillid til forklaringen om udrykninger i retning af stationen. Men han har til gengæld stor tiltro til, at det ikke fremadrettet vil ske.

»Jeg oplever det som et forsøg på en dårlig søforklaring. De gange, jeg har set dem starte systematisk mellem rundkørslen og DGI-byen, er de gået stille og roligt ind. Men jeg håber, at det om ikke andet betyder, at de strammer op. Så er formålet jo på plads,« siger han.

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV
Sidsel Rastad mener, at hendes muligheder for at deltage i samfundet er begrænsede.

DEBAT: Hvorfor må jeg ikke deltage i samfundet?

Rachel Pryce Roed (i midten) efterlyser løbemakkere til træning til årets Royal Run. Fotoet er taget før corona-krisen, så under løb er ikke så tætte.

Royal Run: Kom og løb en tur med Rachel