Leder af Mændenes Hjem, Ivan Christensen og regionsrådsformand for Region Hovedstaden Sophie Hæstorp Andersen (S).
Leder af Mændenes Hjem, Ivan Christensen og regionsrådsformand for Region Hovedstaden Sophie Hæstorp Andersen (S). - Foto: PR

Corona-test: Sender akutbil ud for at teste udsatte og hjemløse

Region Hovedstaden har lavet en akutbil, der kører ud for at teste hjemløse og udsatte borgere for corona-virus. Mændenes Hjem har fem gange de sidst dage tilkaldt bilen.

En helt særlig indsats rykker nu ud for at hjælpe og sikre en ellers udsat gruppe borgere.

Det er en af Region Hovedstadens lægebiler, der midlertidigt er sat ind for at rykke hurtigt ud til test af hjemløse og socialt udsatte. Det skete i forlængelse af, at Regionen fredag øgede testkapaciteten for coronavirus fra 500 til 2500 om dagen.

Og det er afgørende at akutbilen kommer hurtigt frem.

»Det er vigtigt, at vi kan nå frem så hurtigt som muligt, mens den hjemløse eller udsatte fortsat er motiveret,« siger regionsrådsformand i Region Hovedstaden Sophie Hæstorp Andersen (S) og fortsætter:

»Vi skal rykke hurtigt, fordi der kan være nogen, der er på vej videre for at finde stoffer eller tjene penge eller noget andet. Og der kan det være svært at bede dem vente en halv time,« siger hun.

En særlig indsats

Indsatsen fra Region Hovedstaden giver forskellige tilbud som Mændenes Hjem, herberger og væresteder mulighed for at ringe efter akutbilen.

Den kører derefter hurtigst muligst ud og udfører testen i et lokale på stedet.

»Akutbilen har været på Mændenes Hjem fem gange hen over weekenden og mandag. Der er endnu ingen af de testede, der var smittede,« fortæller regionsrådsformand Sophie Hæstorp Andersen.

Rammer rig og fattig

Der er flere grunde til, at der sættes et særligt fokus med test-tilbud til de udsatte og hjemløse.

Første og fremmest har regionen gode erfaringer med lignende metoder til at teste for hepatitis-c, altså smitsom leverbetændelse, i samme gruppe.

»Det er i forvejen en udsat gruppe, der døjer med mange sygdomme og problemer. Vi har ikke gode erfarninger med at henvise dem til en test på hospitalet. Vi så i øjnene for flere uger siden, at de socialt udsatte og hjemløse aldrig vil tage en bus eller taxa til Hvidovre for at blive testet,« siger hun og fortsætter:

Demonstration af testkit på Mændenes Hjem. FOTO: Pr

Demonstration af testkit på Mændenes Hjem. FOTO: Pr

»Man kan blive smittet uanset om man er rig eller fattig. På Mændenes Hjem kommer der 600 forskellige brugere hver eneste dag. Hvis bare en eller to bliver smittet med corona -virus og syge med covid19, så er det mennesker, der er udsatte og som er dårligt stillede i forhold til at komme igennem sygdommen.«

Taget godt imod

Hun fortæller at der generelt er blevet taget godt imod tilbudet.

»De vil gerne passe på sig selv. Men for mange af dem har det været en udfordring, at de steder, de kan vaske hænder og gå på toilettet har været lukket ned. Biblioteket og offentlige toiletter for eksempel.«

Regionen har også et team, der kører ud til plejehjem og botilbud til psysik syge, hvor de tester beboere.

Akutbilen, der kører i København fungerer som testbil, og det er planen bruge erfaringerne og skalere tilbudet op til resten af regionen.

Thomas Lynge Andersen er redder og besøgte sammen med regionsrådsformanden Mændenes Hjem for at tale om indsatsen. FOTO: PR

Thomas Lynge Andersen er redder og besøgte sammen med regionsrådsformanden Mændenes Hjem for at tale om indsatsen. FOTO: PR

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV
Efter branden ved skøjtehalsbyggeriet i går aftes

Brand i skøjtehalsbyggeri

»Chaufførerne spritter selvfølgelig bilen af før hver tur,« garanterer Lars Hjartbo.

Lokalt kurérfirma tilbyder Frederiksberg-borgere gratis transport under coronakrisen